Dårlig ånde forårsaget af sport og daglig motion?

Det er nok ikke forkert at antage, at enhver person er klar over at motion, daglig bevægelse og sport er nødvendigheder i livet, hvis man vil holde sig i form, og sørge for at holde kroppen sund.

Den daglige løbetur i det fri medfører dog flere fordele end blot en slank talje, den er også med til at mindske chancen for en lang række sygdomme.

Alt i alt kunne det derfor påstås, at der ikke er nogen ulemper ved at dyrke sport, eller bruge sin fritid udendørs med løbeskoene på. Desværre viser ny forskning dog, at dette muligvis ikke er fuldkomment korrekt, idet nye studier har påvist hvad mange sportsudøvere og frilufts-mennesker har vidst i årevis: Sport og motion leder ofte til dårlig ånde.

Dårlig ånde er et enormt handicap for mange menneske, og kan være utroligt svært at leve med selv i kortere perioder da det kan påvirke hvorledes man handler i sociale situationer, og er et yderst ubehageligt problem at leve med, på for én selv, og for de nærmeste bekendte der udsættes for “lugten”.

Stands dårlig ånde

Selvfølgelig er svaret på dette pinlige problem ikke at lægge den daglige løbetur i det fri på hylden, blot for at skærme sig fra fordømmelse fra omverdenen. Løsningen på dårlig ånde forårsaget af motion, findes gennem simpel men effektiv forebyggelse af problemet.

Årsagen til sports-relateret dårlig ånde findes i selve udøvelsen. Når kroppen aktiveres skal musklernes have mere ilt, og det er derfor kun naturligt at man åbner munden og får stønnet og prustet godt igennem, under almindelige sportsaktiviteter – Netop her findes roden til ånde-problemet.

Når man er forpustet, trækker man vejret tungt og hurtigt gennem munden, hvilket leder til en tør mund. Spyt er en yderst vigtigt del af en almen, sund mundhygiejne, da det er med til at holde mundens overflade fugtig, og vasker/bekæmper bakterier på tænder, tunge og tandkød. Når man som sportsudøver får en tør mund, udsætter man derfor væv og tænder for et miljø, der ikke blot udtørrer vævet og leder til dårlig lugt ad denne vej, men som også fordrer et godt miljø for de hurtigt-reagerende bakterier, der ligeledes leder til dårlig ånde.

Dette er også grunden til at mange patienter på medicin med bivirkninger der hindrer optimal spytproduktion, kan lide af dårlig ånde.

Løsningen på dette er yderst simpel, men effektiv. Sørg for at drikke rigeligt både før og under sportsudøvelsen, og i særligt skrappe tilfælde, børst tænderne eller brug mundskyllemiddel inden perioder med megen bevægelse, og sørg for at opretholde en god og sund mundhygiejne derhjemme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *